top of page
  • Daina Girvaite

Zvirbule, Dace. Mans Jēkaba ceļš




Kuldīgas puses rakstniece un žurnāliste Dace Zvirbule, kura jau pazīstama ar grāmatām “Man nav laika”, “Kad Ieva ir Ādams”, “Rendas tenkas”, “Abavas velns” un “Kuldīgas slimnīcas stāsti”, radījusi jaunu darbu “Mans Jēkaba ceļš. Nezināms mērķis”, kurā savijas divi stāsta pavedieni – pirmkārt, viņas nesenā pieredze Svētā Jēkaba ceļā (Camino de Santiago) Spānijā, otrkārt – dziļi personīgs stāsts par pašas autores ģimenes vēsturi un šodienu. Tajā viņa iejūtas savas vecvecmāmiņas, vecmāmiņas un mammas tēlos, atveidojot nebūt ne vienkāršos dzīves līkločus.


Par Svētā Jēkaba ceļu sarakstīts daudz grāmatu, bet Zvirbules vēstījums atšķiras ar to, ka ļoti precīzi un detalizēti tiek atspoguļoti ceļojuma praktiskie aspekti – maršruts (nedaudz vairāk par pēdējiem 100 Camino Portugués vai Portugāļu ceļa kilometriem), izmaksas, naktsmītņu nosaukumi. Stāstam ir arī savs dramatiskais piesitiens, turklāt beigas ir absolūti negaidītas.

Tā kā Svētā Jēkaba ceļš Spānijā man personīgi ir ļoti tuvs, jo pēdējos četros gados cenšos atlicināt vismaz 5–6 dienas, lai noietu kādu šī ceļa gabalu, vienmēr ar interesi lasu un klausos par citu latviešu pieredzi. Ar grāmatas autori Daci Zvirbuli tikāmies Rendas pagasta bibliotēkā pirms vairākiem gadiem, kad stāstīju bibliotēkas lasītājiem par savu Camino de Santiago - grāmatā ir arī atsauces uz šo mūsu sarunu. Lai gan ir dabiski, ka katram ceļotājam ir sava unikālā, atšķirīgā pieredze un diviem cilvēkiem tā nekad nav vienāda, lasot grāmatu man šķita pārsteidzoši, ka, ejot to pašu ceļu, mēs katra redzam un pamanām gluži citas lietas.

Grāmatas atklāšanas svētkos Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā autore par Svētā Jēkaba ceļu teica tā: “Jēkaba ceļš ir dziedinošs ar to, ka tu esi šeit un tagad, vienkārši koncentrējies uz dzeltenajām bultām, ej no naktsmītnes uz naktsmītni un nedomā nekādos garīgos augstumos”. Savukārt savā dzimtā piedzīvotās sāpes viņa raksturoja šādi: “Esmu redzējusi, kā smagu pāridarījumu nepiedošana cilvēku sagrauž. Tā bijis daudziem pēc tā, kas vēsturiski noticis, pēc izsūtīšanām. Gremzties par pāridarījumu un ļaut, lai tas pašu sagrauž, vai tomēr mēģināt piedot… un ko darīt, ja to nespēj? Tas ir jautājums, kas vienmēr bijis manās grāmatās un arī dzīvē.”




Zvirbule, Dace. Mans Jēkaba ceļš. Nezināms mērķis. Rīga: Zvaigzne ABC, 2022. 176 lpp. ISBN 9789934099779.


Daina Girvaite 2022. gada jūlija/augusta/septembra numura iznākšanas brīdī ir Kuldīgas Galvenās bibliotēkas direktore.






Recent Posts

See All
bottom of page