top of page
  • Zane Rozīte

Zanders, Māris. Pielāgošanās. Padomju laiki Latvijā



“Pielāgošanās. Padomju laiki Latvijā” ir jau piektais darbs populārzinātnisko grāmatu sērijā “Latvijas vēstures mīti un versijas”. Pieturoties pie iepriekšējo darbu tapšanas formulas, žurnālists Māris Zanders sadarbībā ar vairākiem citiem nozares speciālistiem veido polemiskas sarunas par Latvijas vēsturē strīdīgiem un, iespējams, maz skartiem motīviem, līdz šim uzmanību pievēršot tādām tēmām kā latvieši boļševiku Krievijā, sabiedrībā vēljoprojām aktuālais mīts par labajiem zviedru laikiem, neizvērtētā vācbaltiešu loma Latvijas vēsturē, kā arī joprojām svešā Livonija.


Jaunākajā grāmatā uzmanības priekšplānā ir Latvijas okupācijas periods pēc 1940. gada ar plašu saistītu tematiku.

Piemēram, dramaturgs Lauris Gundars diskutē par tādu fenomenu kā sadarbošanās un samierināšanās ar okupācijas varu un indivīdu pielāgošanās un pretošanās režīmam, vēsturnieks Gatis Krūmiņš analizējis, kāda bijusi latviešu loma padomju sistēmas izveidē un cik lielā mērā padomju sistēmas izveide un nepretošanās tai bez liekas asinsizliešanas 1940. gadā bija Kārļa Ulmaņa režīma sekas.


Sarunā ar reliģiju pētnieci Solveigu Krūmiņu-Koņkovu pārspriestas padomju varas un baznīcas attiecības, ko raksturoja gan mēģinājumi apspēlēt varu, kompromisi, cenzūra un kontrole, gan reliģiskā pagrīde. Šajā sarunā tiek aplūkotas arī alternatīvā garīguma kustību, piemēram, krišnaītu, tolstojiešu, arī jogas un ezotērikas, ienākšana Latvijā un padomju varas reakcija uz tām.


Mediju eksperts Sergejs Kruks skaidro, kāpēc radies priekšstats, ka padomju laikā Jāņi bija aizliegti, bet mitoloģiju pētnieks Toms Ķencis aplūko, kā un kāpēc radās latviešu padomju kultūra. Savukārt ēdiena kultūras pētniece Astra Spalvēna stāsta par ēšanas paradumiem un to kontroli padomju laikā, ēdienu kā propagandas instrumentu un to, kā cilvēki centās nodrošināt sevi pārtikas preču deficīta apstākļos; uzzinām arī, kad Latvijā uzvaras gājienu uzsāka šašliks.


Darba centrālais motīvs lielā mērā ir indivīda izdzīvošana un sadzīvošana. Sarunas formāts, iespējams, ļaus plašākam lasītāju lokam iepazīties ar šīm zināmā mērā sarežģītajām tēmām, kas dažkārt latvietim var šķist arī ļoti neērtas, nevēloties atzīt, ka sadarbība ar režīmu bija neizbēgama – vai nu tā īstenojās, piedaloties padomju sistēmas izveidē, vai vienkārši ikdienas dzīvē, neapzināti veidojot režīmam atbilstošu recepšu grāmatu.



Noderīgi: satori.lv / www.delfi.lv


Zanders, Māris. Pielāgošanās. Padomju laiki Latvijā. Autori: Lauris Gundars, Gatis Krūmiņš, Solveiga Krūmiņa-Koņkova, Sergejs Kruks, Toms Ķencis, Astra Spalvēna, Māris Zanders. Rīga: Aminori, 2022. 332 lpp. ISBN 9789934612114.


Zane Rozīte 2022. gada jūlija/augusta/septembra numura iznākšanas brīdī ir LNB Pakalpojumu departamenta Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas nozares informācijas eksperte.


Recent Posts

See All
bottom of page