top of page
  • Zane Bondare

Stendes pētniecības centrs: simtgades stāsti (1922–2022)


Biedrība “Aleksandra Pelēča lasītava” izdevusi grāmatu, kas veltīta Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes Pētniecības centra simtgadei. Pirms simts gadiem, 1922. gada 23. aprīlī, tika dibināta pirmā valsts izveidotā selekcijas stacija Latvijā, kuras nosaukums tolaik bija Valsts Stendes sēklkopības un selekcijas stacija. Noteikti daļa lasītāju Stendes Pētniecības centru joprojām dēvē par Stendes Selekcijas staciju, lai gan šo simt gadu laikā institūcijas nosaukums vairākkārt mainīts.


Izdevumā hronoloģiskā secībā atspoguļota Stendes Pētniecības centra darbība no tā dibināšanas līdz pat šodienai – 2022. gadam.

Detalizēto, faktiem bagāto stāstu papildina bijušo darbinieku atmiņas, kas iezīmē tā laika darba un sadzīves ikdienu. Stāstu paspilgtina fotogrāfijas. Grāmatā vienuviet apkopota informācija par centra darbiniekiem – gan bijušajiem, gan esošajiem, iekļaujot informāciju par viņu izglītību un profesionālo darbību. Uzskatāmu tabulu veidā iekļauta informācija par Stendē izveidotajām laukaugu šķirnēm un

to radītājiem. Grāmatu noslēdz kodolīgs centra nozīmīgāko notikumu hronoloģisks uzskaitījums.


Jāatzīmē arī, ka Agroresursu un ekonomikas institūta tīmekļvietnes arei.lv sākumlapā skatāma stāstu kolāža, kas veltīta Stendes Pētniecības centra simtgadei, kā arī pieejami citi materiāli, kas sniedz ieskatu centra vēsturē.


Noderīgi: arei.lv


Stendes pētniecības centrs: simtgades stāsti (1922–2022). Teksta autore Sanita Zute; Agroresursu un ekonomikas institūts. Talsi: Aleksandra Pelēča lasītava, 2022. 413 lpp.

ISBN 9789934513626.


Zane Bondare 2022. gada novembra iznākšanas brīdī ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste.


Recent Posts

See All
bottom of page