top of page
  • Gints Šīmanis

Nēģu bībele


Vai zinājāt, ka apaļmutnieks nēģis tomēr ir zivs, turklāt senāks par dinozauriem?


Latvijas dabas norišu zinātājs Vilnis Skuja grāmatā raksta: “Nēģi ir primitīvi radījumi. Tie ir senāki par dinozauriem. Uz Zemes šie akmeņu sūkātāji (nēģu dzimta – Lampetra – tulkojumā no latīņu valodas nozīmē “akmeņu sūkātāji”) mīt jau vairāk nekā 300 miljonus gadu, un to pašreizējais veidols nav mainījies piecus miljonus gadu.”


Savukārt grāmatas idejas iniciators Dzintris Kolāts uzsver: “Nēģim viss sākas un arī beidzas ar piedzimšanu. Precīzāk – nārstu. Dodot impulsu jaunām dzīvībām, nēģi pēc pavisam īsa brīža iet bojā. Jau iepriekš tie pārstājuši baroties. Bez variantiem, jo barošanās orgāni reducējas un aizaug. Atliek vien spēka kaislīgām mīlas rotaļām, un tad – viss ir beidzies, lai atkal sāktos no jauna. Un tā jau miljoniem gadu.”

Izdevums priecē ar nēģu zvejnieku stāstiem, vairāk nekā 70 receptēm un Aigara Lapiņa karikatūrām.

Te rodami visdažādākie nēģu pagatavošanas paņēmieni, pat suši un risoto, nemaz nerunājot par tradicionāli ceptiem nēģiem, apaļmutniekiem zupā un rasolā. Jau tradicionāli gada nogale ar svētku ēdienkartes plānošanu ir brīdis, kad nēģus kārojas visvairāk. Protams, visai ekskluzīvi un ne katram pa kabatai – tomēr – vismaz vienreiz gadā jau var?


Grāmata iegādājama Limbažu novada Tūrisma informācijas centros, kā arī pārdotuvē “Radīts piejūrā” Salacgrīvā.


Nēģu bībele. Producents, idejas un priekšvārda autors Dzintris Kolāts; sakārtotājs Gints Šīmanis. Kuiviži: Limbažu novada pašvaldība, 2022. 128 lpp. ISBN 9789934237065.


Gints Šīmanis ir kultūras publicists un Bibliokuģa bocmanis.


Recent Posts

See All
bottom of page