top of page
  • Madara Freivalde

Lāna, Trīnu. Skeleta Juhana gaitas



Ieraugot šo grāmatu, uzreiz iedomājos, ka maniem dēliem tā varētu patikt, taču šoreiz grāmatas izvēlē biju kļūdījusies – dēli šo grāmatu pieklājības pēc noklausījās un tikai pateica: nu jā, bija forša.


Tomēr vēlāk mums izveidojās brīnišķīgs dialogs par galvenā varoņa Juhana piedzīvojumiem un to, kāpēc grāmatas autore izvēlējās skeletu nodēvēt par Juhanu, kāpēc tulkotāja dīvaini

ir uzrakstījusi “mamma un tētis”, kāpēc ilustratore izvēlējusies tieši tādu krāsu salikumu ilustrācijās un vispār – kāpēc tikai grāmatās skeleti var dzīvot pie kāda mājās? Galarezultātā dažus no stāstiņiem kopā ar dēliem izlasījām vairākas reizes, un viņi grāmatu atzina par labu.


“Skeleta Juhana gaitas” ir brīnišķīga grāmata ar asprātīgām ilustrācijām un patiesi sirsnīgu stāstu par otro iespēju.

Cik bieži lietām tiek dota otra iespēja un tās tiek personificētas? Manuprāt, Juhans ir viens laimīgs skelets, kuram bija iespēja iesaistīties tētes un māmuka aktīvajā meža mājas ikdienā. Juhans iepazina ne tikai viņu ikdienu, bet arī “iekļuva avīzē”, lasīja gliemežus, sadraudzējās ar kaķi, gāja vannā kopā ar māmuka un tētes mazbērniem, kā arī mierināja mazbērnus pirms miega.


Gribētos ticēt, ka arī dzīvē pēc tikpat nozīmīgām pārmaiņām kā grāmatā, kur skeletam nejauši tiek piešķirta vēl viena iespēja, ir iespējams nodzīvot vēl kādu tikpat krāšņu dzīvi. Ja skatāmies no vērtību un tikumu perspektīvas, šis stāsts par skeletu Juhanu liek aizdomāties par drosmi uzdrīkstēties piedzīvot ko tādu, kas iepriekš šķitis neiespējams, par māmuka un tētes laipnību, pieņemot dzīvot pie sevis skeletu un parādot mazbērniem toleranci pret atšķirīgo, jo skelets mājās nav gluži ierasta prakse…


Lai arī grāmatā tiek apspriestas dažādas tēmas, tajā skaitā arī nāve, arī šo tēmu autore atveido kā normālu, neizbēgamu dzīves posmu.

Par 2020. gadā izdoto grāmatu “Skeleta Juhana gaitas” Trīnu Lāna saņēmusi Tartu Bērnu literatūras balvu un tikusi nominēta Kultūras fonda balvai.



Noderīgi: www.diena.lv


Lāna, Trīnu. Skeleta Juhana gaitas. No igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga. Redaktore Inese Zandere. Rīga: Liels un mazs, 2022. 61 lpp. ISBN 9789934574849.


Madara Freivalde 2022. gada jūlija/augusta/septembra numura iznākšanas brīdī ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem.

Recent Posts

See All
bottom of page