top of page
  • Aija Uzula

Kivirehks, Andruss. Ērms un feisbuks


Igauņu rakstnieks Latvijas mazos lasītājus ievedis Lotes pasaulē, radījis slaveno kaku, kas gaida pavasari un savu mīlestību zem rudenīgās lapas, vienvārdsakot, šis vīrs ir slavenība. Es un manas meitas esam krājuma “Kaka un pavasaris” (2012) lielas fanes, jo tas bija tāds “svaigs gabals”, ko lasījām un pārlasījām neskaitāmas reizes. Arī nākamais stāstu krājums “Karnevāls un kartupeļu salāti” (2016) turpināja ar bērnam saprotamu skatījumu uz ikdienišķām lietām vientiesīgi, naivi, bet patiesi un ļoti pamācoši.


Izdevniecībā “liels un mazs” pērn iznācis jau trešais stāstu krājums, un arī tas raisa gan bērnu, gan pieaugušo fantāziju. Nudien, kur vēl dzirdēsim par to, kā ledusskapī sadzīvo frikadeles un pelmeņi, ko dara velosipēdi ziemas periodā, kādu ceļu iet eglītes pēc gada nogales svētku noslēguma, kas sakāms runājošai zupai, kādu recepti izmantot garda apavu cepeša pagatavošanai? Stāstos autors ar neviltotu bērna skatījumu uz lietām un apbrīnojamu fantāzijas dzirksti iedvesmo bērnus sapņot par to, ka nekas nebeidzas, rosina iztēlē attīstīt dažādus ikdienā sastapto situāciju sižetus.


Dažkārt man šķiet, ka šie stāsti radušies kā atbildes uz bērnu kāpēcīšu jautājumiem.

Lai nu kā, šo trīs krājumu komplektu turam bērnistabas grāmatu plauktā lasīšanai pirms miedziņa, kad gribas kaut ko ne pārlieku garu, taču kolorītu, tajā pat laikā sirsnīgu un iztēli rosinošu – lai saldāki sapnīši.


Noderīgi: www.diena.lv


Kivirehks, Andruss. Ērms un feisbuks. No igauņu valodas tulkojis Guntars Godiņš. Rīga: liels un mazs, 2021. 96 lpp. ISBN 9789934574726.


Aija Uzula 2022. gada oktobra numura iznākšanas brīdī ir LNB Bibliogrāfijas institūta Datu un zināšanu pārvaldības nodaļas Standartizācijas eksperte.

Recent Posts

See All
bottom of page