top of page
  • Ieva Kalniņa

Joņevs, Jānis. Decembris


Jānis Joņevs ar romānu “Decembris” papildina latviešu mūsdienu kriminālliteratūras klāstu, kurā pašlaik kā nozīmīgas autores minamas Dace Judina un Jana Veinberga; divus romānus “Parādu piedzinēji” un “Brāļi” uzrakstījis Aldis Bukšs.


Romāns “Decembris” ir trešais Joņeva publicētais darbs pieaugušajiem – pēc romāna “Jelgava 94” un stāstu krājuma “Tīģeris”. Jaunais romāns laika aptvēruma ziņā ir tuvāks romānam “Jelgava 94” – tie ir 20. gadsimta 90. gadi, konkrēti – 1997. gada decembris, kad Rīgā notiek nežēlīgu slepkavību sērija. Stāstītājs atceras savas dzīves pusaudža posmu – 90. gadus, kad līdzīgas slepkavības pašam nebija laika pamanīt vai tās neinteresēja.


Stāstītājs nolemj rakstīt jaunu darbu par maniaku un sāk vākt materiālus, internetā meklējot atsauces un faktus un tā laika presē pievēršot uzmanību arī cita satura informācijai, šos rakstus citējot, pārrakstot, pārdomājot izlasīto, fiksējot “Vakara Avīžu” vakara meitenes vārdu un trūcīgo apģērbu. Pa vidu uzzinām par Joņeva iemīļotās subkultūras black metal mūziku un ar to saistītām darbībām Rīgā un Jelgavā. Joņeva laiktelpa – 1997. gada Rīga – ir nabadzīga, noziegumiem un slepkavībām piesātināta, baumas tajā savijas ar īstenību. Kad stāstītājs savācis materiālus, viņš iztaujā arī tā laika izmeklētājus, upuru piederīgos.


Kriminālliteratūrā Joņeva romāns pārstāv tā saucamo metafikcionālo detektīvromānu. Te ir rakstnieks, kuš izvērtē faktus, reflektē par tiem, un beigās atklāj, kas tad īsti ir noticis un kurš ko nogalinājis, arī konstatējot, ka teorētiski vēl divi slepkavas kopš 1997. gada decembra ir mūsu vidū.

Kurš vainīgs – tas stāstītāju nedaudz interesē, bet tas ir tikai iemesls jaunām pārdomām, maniaka vietā tiek atklātas banālas slepkavības, bet skaidrs, ka kaut kas tajā 1997. gada decembrī tiešām notika.


Galvenais romānā nav nozieguma atklāšana, bet reflektēšana par rakstnieku, pētnieku un izmeklētāju darbu, 90. gadu dzīvi. Romāna centrā ir stāstītājs, kurš veido detektīvstāstu par maniaku, to komentējot, apspriežot, vērtējot.


2022. gads ienesis jaunu izpratni “par maniaku un velnu”, kurš meklējams tepat, kaimiņu valstī. “Kas ir cilvēka daba? Kas ir ārprāts, kas liek nogalināt?” (166. lpp.)



ISBN 9789934906237.


Ieva Kalniņa 2022. gada novembra numura iznākšanas brīdī ir profesore un LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas vadītāja.



Recent Posts

See All
bottom of page