top of page
  • Madara Freivalde

Inka. Savējām



Es ticu, ka konkrētā grāmata pie lasītāja neierodas nejauši. Pateicoties brīnišķīgai sadarbībai ar kādu kolēģi no publiskās bibliotēkas, tiku pie Inkas grāmatas “Savējām” īstajā laikā un īstajā vietā.


Mani ļoti uzrunāja grāmatas nosaukums, jo arī man laiku pa laikam ir vēlme sameklēt savējās – būt ar viņām kopā, sarunāties, pavadīt laiku un, pats galvenais, stiprināt draudzību gadu garumā.

Pēdējā laikā bieži vien izskan atziņa, ka cilvēki meklē “savu cilti”, “savējos”, jo vēlas rast piederības sajūtu. Acīmredzot pasaulē notiekošais licis cilvēkiem sajusties vientuļākiem, un vēlme pēc savas cilts apziņas ir tikai normāla un pat nepieciešama.


Dziedātājas Būū dziesmā “Kur ir mana cilts?” tiek pausts spēcīgs aicinājums meklēt savējos. Gluži tāpat kā dziedātāja, arī grāmatas autore meklē savu cilti, meklē savējās vai, gluži pretēji, vēlas nodot vēstījumu citām sievietēm, saucot tās par savējām. Mūsdienās dzīvošana ciltīs vairs nav izplatīta, taču nereti sieviete iedomājas, kā būtu, ja būtu vairāk iespēju saņemt palīdzību un atbalstu? Ir izveidojies uzskats, ka sievietēm visu ir jāspēj izdarīt pašām. Izdarīt jau varam daudz, taču neviens nav atcēlis elementāru komunikāciju, otra cilvēka ievērošanu. Mūsdienās cilvēki reizēm nepamana apkārtējos, jo ir aizņemti savās domās un darbos. Cilvēkam, kurš ir nomākts un apmaldījies, dažkārt pietiktu ar pretimnācēja smaidu un novēlētu jauku dienu.


Savukārt varbūt kāda mamma būtu laimīga, ja pie veikala “Rimi” kases iepriekšējais pircējs, kuram nav nepieciešamas tās Disney krāsu maģijas kartītes, kuras var saņemt par katriem iztērētajiem 10 eiro, atdotu tās mammai, kurai mājās ir bērni un uz slīdlentes maize, nutellas krēms un ābolu sula.


Grāmatā aprakstītie stāsti, notikumi, piedzīvojumi un pārdzīvojumi fiksēti dienasgrāmatas veidā. Šāda forma, manuprāt, ir ļoti piemērota, jo, meklējot ceļu pie sevis, bieži vien domas tiek pierakstītas un tās mēdz būt dažādās formās un izteiksmēs.

Sekojot līdzi autores stāstam, var sajust un piedzīvot viņas atklāsmes, prieka un skumju brīžus, vilšanās sajūtu, sievišķības apziņas meklējumus, dažādās domas par lietu kārtību un pasaules redzējumu, kas rezultējas ar uzvarētu cīņu pašai ar sevi, jauniem enerģijas uzplūdiem vai vēlmi radīt savu kultūrtelpu.


Brīdinājums! Grāmatas lasīšana var izraisīt dažādas emocijas – prieku, asaras un dusmas, taču tā būs noderīga sievietēm, kuras ir apmaldījušās un meklē ceļu pie sevis. Bet, ja šī grāmata ir nonākusi kāda vīrieša rokās – lieliski, jo tā palīdzēs izprast sieviešu emocijas, domas un dzīves redzējumu.



Noderīgi: www.nakedlight.lv


Inka. Savējām. [Izdošanas vieta nav norādīta]: SIA 00000000, 2022. 192 lpp. ISBN 9789934236402.


Madara Freivalde 2022. gada jūlija/augusta/septembra numura iznākšanas brīdī ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem.


Recent Posts

See All
bottom of page