top of page
  • Ingrīda Peldekse

Iļģuciema stikls



Grāmata “Iļģuciema stikls” ir spilgts Latvijas 20. gadsimta industriālā kultūras mantojuma dokumentēšanas piemērs, kas raisa interesi gan par mūsu valsts industriālo vēsturi, gan arī sekmē nesenā pagātnē ikdienā lietoto priekšmetu vērtības apzināšanu.


Tas ir pirmais pētījums par Iļģuciema stikla fabrikas vēsturi un tās produkciju.

Grāmata sastāv no divām daļām. Pirmajā iekļauti bagātīgi ilustrēti raksti par šīs fabrikas vēsturi, tostarp ar dokumentu, skiču un reklāmu piemēriem. Savukārt pārējās divas trešdaļas veltītas fabrikas produkcijas katalogam ar vairāk nekā 170 fotografētiem eksponātiem, kuri glabājas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā un privātkolekcijās. Piebilstams, ka grāmatā iekļautās Iļģuciema stikla fabrikas produkcijas paraugus bija iespējams aplūkot Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja izstādē “Iļģuciema stikls” no 2020. gada 6. oktobra līdz 2021. gada 29. augustam.


Līdzīgi nesenajiem izdevumiem par Latvijas industriālo mantojumu – Rīgas porcelāna vēsturi ("Industriālais romantisms: Beatrises Kārkliņas porcelāns." Rīgas Porcelāna muzejs, 2017. 381 lpp. un "Porcelāna stāsti: Rīgas Porcelāna rūpnīcas darbinieku atmiņas." Rīgas Porcelāna muzejs, 2020. 263 lpp.), šajā grāmatā atrodamas liecības par Rīgas Iļģuciema stikla fabrikā tapušiem tūkstošos eksemplāru tiražētiem stikla traukiem un vāzēm, kā arī unikāliem stikla

pūtēju un slīpētāju meistardarbiem. Iļģuciema stikla fabrikas produkcija bija plaši pieejama Latvijas iedzīvotājiem; ne vienā vien Latvijas mājsaimniecībā šie stikla priekšmeti labi kalpojuši gan ikdienā, gan svētku reizēs. Šodien saglabājušies eksemplāri ir uzskatāmi ne tikai par sava laika liecību, bet nereti piesaista kolekcionāru interesi.


Grāmatas veidotājas ir Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja pētnieces Dr. hist. Margarita Barzdeviča, Mg. hist. Vivita Buivida, Mg. hist. Zita Pētersone, Dr. art. Ilona Audere, kā arī stikla māksliniece, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Ilze Dūdiņa. Grāmatā izmantoti materiāli no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Romāna Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja, Bauskas muzeja, Latvijas Kara muzeja, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva, Latvijas Valsts arhīva, Kinofotofonodokumentu arhīva, Personāla dokumentu valsts arhīva, Līvānu stikla un amatniecības centra, Latvijas Mākslas muzeja un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumiem, LU Akadēmiskās bibliotēkas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un privātkolekcijām.



Noderīgi: www.lsm.lv / lr1.lsm.lv


Iļģuciema stikls: no Jākoba Beka Rīgas stikla fabrikas līdz Iļģuciema stikla fabrikai (1886–1960). Sastādījusi Margarita Barzdeviča. Rīga: Neputns, 2022. 238 lpp. ISBN 9789934601491.


Ingrīda Peldekse 2022. gada jūlija/augusta/septembra numura iznākšanas brīdī ir LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas galvenā bibliogrāfe.



Recent Posts

See All
bottom of page