top of page
  • Daina Girvaite

Gustovskis, Artis. Kuldīga. Raksti



Tā kā esmu kuldīdzniece un ļoti mīlu savu novadu, ar lepnumu un prieku vēlos ieteikt arī citu Latvijas reģionu lasītājiem piecu autoru – Arta Gustovska, Agra Dzeņa, Dainas Tāfelbergas, Andra Grīnvalda un Antras Grīnbergas – grāmatu “Kuldīga. Raksti”, kas ir kārtējā pērle jau agrāk izdoto grāmatu par skaisto Kurzemes pilsētu klāstā.


Grāmata sagatavota savdabīga kultūrvēstures kanona veidā, tā ietver nozīmīgākos notikumus un tēlus – arī tādus, kuri līdz šim grāmatās par Kuldīgu nav tikuši ietverti (piemēram, mūziķi un festivāli, interesanti Kuldīgas pilsoņi u.c.).

Izmantojot Kuldīgai raksturīgas zīmes un rakstus, grāmata iedalīta 9 daļās – laika periodos: kuršu laiki, viduslaiki, hercoga Jēkaba laiki, cariskās Krievijas laiki, latviešu revolūcija, Ulmaņlaiki, divas okupācijas, padomju laiki un atmodas laiks. Katru periodu ievada dzeja, ko īpaši šai grāmatai radījušas jaunās dzejnieces Krista Anna Belševica, Elīna Vendija Rībena, Paula Lūcija Lejiņa un Kristiāna Šuksta. Grāmata tapusi, pateicoties ļoti daudziem kuldīdzniekiem, t.sk. Kuldīgas Galvenās bibliotēkas speciālistiem.


Grāmatas vāki izgatavoti no auduma, veidoti reljefā smalkā sietspiedes tehnikā ar Kuldīgas dakstiņu un pilsētas karoga sarkanajiem un melnajiem toņiem, saistīti arī ar hercoga Jēkaba karoga krāsām (dizainu veidojusi Rūta Jumīte).


Artis Gustovskis raksta: “Grāmata ir kā skaistās Kuldīgas mazo un lielo notikumu, cilvēku un rakstu inventarizācija, ko veicam caur pagātnes rekonstruēšanu, caur “garšīgām” detaļām, smaržām un sajūtām, emocionāliem pārdzīvojumiem, seniem rakstiem un simboliem, kas mūs skar, kopā izvēršoties kādā noslēpumainā stāstā kā Jēkaba Bīnes gleznotā Kuldīgas ainava. Tai grūti noteikt laika identitāti, jo tāda ir Kuldīga – noslēpumaina laikā, simbolos un rakstos.”


Piebilstams, ka grāmata iekļauta labdarbības akcijā. Iegādājoties to, pircējs ziedo zināmu naudas summu patversmē “Mīļās ķepiņas” nonākušo suņu un kaķu aprūpei un ārstēšanai.




Gustovskis, Artis. Kuldīga. Raksti. Kuldīgas novads: Mākslas un tehnoloģiju centrs, 2021. 239 lpp. ISBN 9789934234866.


Daina Girvaite 2022. gada jūlija/augusta/septembra numura iznākšanas brīdī ir Kuldīgas Galvenās bibliotēkas direktore.

Recent Posts

See All
bottom of page