top of page
  • Zane Rozīte

Ģenerālis Kārlis Goppers



2004. gadā laikraksts “Latvijas Avīze” un interneta portāls “Apollo” veica kopīgu aptauju par visu laiku ievērojamākajām Latvijas personībām. Var tikai minēt – pelnīti vai tomēr nepelnīti zemu, bet 134. vietā ierindojās ģenerālis Kārlis Goppers – izcila personība, ar kura vārdu saistās ne tikai latviešu strēlnieku kaujas Pirmajā pasaules karā un Latvijas valsts tapšana, bet arī viņa aktīvā darbība Latvijas Skautu organizācijā un skautisma tradīciju izkopšana Latvijā.


Grāmata, kas tapusi gandrīz 80 gadus, ir vēl vienas izcilas personības Miķeļa Goppera – Kārļa Goppera dēla un apgāda “Zelta Ābele” dibinātāja un vadītāja – mūža darbs, kuru pabeigt bija lemts citam Gopperu dzimtas pārstāvim – ģenerāļa mazdēlam Kārlim Gopperam. Fakts, ka vairāku paaudžu pārstāvji daudzu gadu garumā pašaizliedzīgi nodevušies materiālu vākšanai par ģenerāli Gopperu, apliecina šīs personības lielumu, lai arī ar traģisku likteni – pēc padomju okupācijas nošauts ar pistoles šāvienu pakausī un aprakts kopējā bedrē Ulbrokas mežā.


Grāmatā iekļauti 310 stāsti, kurus pie septiņiem iztēlotiem ugunskuriem izstāstījuši 140 ģenerāļa Kārļa Goppera laikabiedri.

Ar stāstītāju – vienkāršo karavīru, virsnieku, radinieku, skautu, skolasbiedru, novadnieku, politiķu un daudzu citu laikabiedru – palīdzību lasītājam ir iespēja ielūkoties ģenerāļa bērnībā, skolas gaitās, Pirmā pasaules kara cīņās, darbībā Latvijas armijā, skautu kustībā, ģimenes ikdienā, kā arī viņa dzīves pēdējos traģiskajos mēnešos. Grāmata savā būtībā nav tikai viena cilvēka biogrāfija, bet liecība par veselu laikmetu. Nozīmīgi, ka stāstījums nav bezkaislīgs faktu uzskaitījums, bet ievelk lasītāju laikmeta raibajā ikdienā, turklāt atklāj ģenerāļa daudzpusīgo personību, kuru raksturoja vienkāršība, elegance, nesavtīga daba, sirsnība, aizrautība (kas atklājās gan skautu organizācijā, gan ballēs, dejojot mazurku) un visbeidzot – dziļš patriotisms.



Ģenerālis Kārlis Goppers: 140 viņa laikabiedru stāsti ap septiņiem ugunskuriem. Stokholma, Rīga: Zelta Ābele, 2022. 447 lpp. ISBN 9789152718025.


Zane Rozīte 2022. gada oktobra numura iznākšanas brīdī ir LNB Pakalpojumu departamenta Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas nozaru informācijas eksperte.



Recent Posts

See All
bottom of page